pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


Afrondende werken op E17 in Zwijnaarde [update 09-10-09]

De werkzaamheden op de E17 in Zwijnaarde zijn sneller klaar dan gepland. In het weekend van 9 oktober moet nu 's nachts enkel nog de werfsignalisatie verwijderd worden. Hinder mogelijk.


E17 richting Antwerpen

- snelweg volledig afgesloten thv Zwijnaarde in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 oktober tussen 21u en 6u.

 De omleiding loopt via de E40 richting Brussel tot Merelbeke, dan via de R4 tot Destelbergen en zo verder via de E17 richting Antwerpen.

- slechts 1 rijstrook beschikbaar tussen Zwijnaarde en De Pinte in de nacht van zondag 11 op maandag 12 oktober tussen 21u en 6u.


E17 richting Kortrijk

- slechts 1 rijstrook beschikbaar ter hoogte van Zwijnaarde van vrijdag 9 oktober 21u tot maandag 12 oktober 6u.

   

Bijgewerkte eerdere berichtgeving:

Nieuwe werfsituatie E17 Zwijnaarde vanaf 20 augustus [update 19-08-09]

De werkzaamheden aan de E17 op de verkeerswisselaar in Zwijnaarde zijn halverwege. In de eerste fase zijn herstellingen uitgevoerd op de E17 richting Antwerpen. De herstellingen in fase 2 zijn dezelfde als tijdens fase 1, maar spelen zich af op de rijrichting Kortrijk. Het gaat om een volledige renovatie vanaf de toplaag in asfalt tot op het betonnen brugdek. De werkzaamheden zullen duren tot eind oktober.

Overgang naar nieuwe werfsituatie

Op donderdag 20 augustus om 20u start de aannemer met het wijzigen van de signalisatie. Om dit op een veilige manier te doen, gaat de E17 richting Antwerpen ter hoogte van het viaduct één nacht dicht.


- E17 richting Kortrijk: slechts één rijstrook beschikbaar ter hoogte van Zwijnaarde.

- E17 richting Antwerpen: volledig afgesloten ter hoogte van Zwijnaarde.

     > verkeer vanuit E17 Kortrijk: volg de omleiding die bewegwijzerd is met gele bordjes

        met de letter "F": via de E40 richting Brussel - in Merelbeke de R4 op - in Destelbergen

        weer de E17 op richting Antwerpen.

     > verkeer vanuit de E40 Oostende of Brussel: u kan via de normale route de E17 richting

        Antwerpen oprijden.

     > verkeer naar Gent centrum en UZ: volg omleiding via E40 richting Oostende en de N60


Deze verkeerssituatie zal gedurende deze nacht extra hinder opleveren voor het verkeer.


Nieuwe werfsituatie
Vanaf vrijdagmorgen 21 augustus gaat de rijrichting Kortrijk dicht voor alle verkeer. Via een doorsteek in de middenberm worden alle bestuurders naar de andere rijrichting geloodst, waar in beide rijrichtingen 2 rijstroken zullen zijn.

Tijdens fase 2 zullen alle bewegingen op het viaduct mogelijk zijn. De afrit UZ zal opnieuw vanuit alle richtingen bereikbaar zijn. Dit betekent dat de afrit van de E40 naar de N60, die dienst deed als omleiding tijdens fase 1, terug dicht gaat. Dit gebeurt op maandag 24 augustus.


Verwachte hinder

Vanaf 1 september zal de verkeershinder aanzienlijk toenemen. Op de E17 wordt hinder verwacht tussen Destelbergen en Zwijnaarde in de richting van Kortrijk en tussen Nazareth en Zwijnaarde in de richting van Antwerpen. Omrijden vanuit het noorden kan door in Destelbergen de R4 en verderop de E40 te nemen. We raden de weggebruikers aan de verkeerswisselaar zo veel mogelijk te mijden en gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen.


Veiligheidsmaatregelen
Tijdens de werken geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u ter hoogte van de werf.
Een filedetectiesysteem zal bestuurders waarschuwen hoe ver ze van de file verwijderd zijn. Dat moet aanrijdingen in de staart van de file verminderen.


Vooruitblik naar fase 3
Na fase 2 zal nog vijf dagen gewerkt worden op de parallelweg van de E17 richting Kortrijk, tussen de afrit naar het UZ Gent en het punt waar de E17 en de parallelweg terug samenkomen. De parallelweg krijgt een nieuwe toplaag in asfalt. Ter hoogte van de werken zal het verkeer op één rijstrook gebracht worden. Exacte data hangen af van de vorderingen tijdens fase 2 en van het weer. Asfalteren is immers niet mogelijk bij slecht weer.Grote hinder verwacht op E17 viaduct Zwijnaarde [update 14-08-09]


Op woensdag 1 juli gaat een nieuwe fase van de werkzaamheden op de centrale viaduct van de verkeerswisselaar te Zwijnaarde van start. Het stuk waar de E17 over de E40, de R4 en de Ringvaart gaat, wordt volledig hersteld tot op het betonnen brugdek. In juni vonden voorbereidende werkzaamheden plaats, nu starten de herstellingswerken.

Gewijzigde verkeerssituatie
De wegwerkzaamheden zullen duren tot half oktober. Deze periode is nodig door de hoge moeilijkheidsgraad van bepaalde herstellingen en om de gebruikte materialen voldoende te laten uitharden. Er zal in twee fasen gewerkt worden:

FASE 1: 1 juli tot 20 augustus

In beide rijrichtingen zijn twee versmalde rijstroken ter beschikking, in plaats van drie. De rijbaan richting Antwerpen is volledig afgesloten. Het verkeer moet via een doorsteek in de middenberm over de andere rijrichting. Afrit UZ-Gent (9) is afgesloten voor het verkeer komende vanuit Kortrijk. Uit alle andere richtingen is de afrit UZ-Gent (9) wel bereikbaar.


FASE 2: 21 augustus tot 11 oktober
In beide rijrichtingen zijn twee versmalde rijstroken ter beschikking, in plaats van drie. De rijbaan richting Kortrijk is volledig afgesloten. Het verkeer moet via een doorsteek in de middenberm over de andere rijrichting. Alle bewegingen op de verkeerswisselaar blijven in deze fase mogelijk.


Verwachte hinder

De eerste 14 dagen van juli en de laatste 11 dagen van augustus moet het verkeer rekening houden met grote verkeershinder. Het is aangeraden de verkeerswisselaar zo veel mogelijk te mijden en gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen.


Aanbevolen omleidingsroutes

Bij grote verkeershinder zullen alternatieve routes aangegeven worden op de dynamische borden boven de snelweg:

- verkeer tussen Antwerpen en de oostkust: via de E34/N49 Antwerpen-Knokke

- verkeer tussen Gent en Antwerpen: via de E34 Antwerpen-Zelzate en de R4 West. Op de E34 ter hoogte van Moerbeke zijn er geen werken tijdens de zomermaanden. Het verkeer kan er normaal verlopen.

- verkeer van Antwerpen naar Kortrijk: de E17 verlaten in Destelbergen en de R4 nemen richting Merelbeke. Daar kan men de E40 oprijden richting Oostende en dan via knooppunt Zwijnaarde terug de E17 oprijden.


FASE 1: 1 juli tot 20 augustus

Voor verkeer vanuit Kortrijk naar afrit UZ: omrijden via de E40 richting Oostende, afrit Gent-St.-Pieters Station (15) naar N60 en de De Pintelaan (bekijk blauwe route op kaartje). De afrit Gent-St.-Pieters Station (15) op de E40 wordt tijdens deze fase tijdelijk heropend. 

Voor bezoekers van het UZ en de omliggende kantoren- en bedrijvenzones is het aangeraden om de bestaande afrit van de R4 Binnenring aan de Ottergemsesteenweg Zuid te gebruiken (bekijk groene route op kaartje).


FASE 2: 21 augustus tot 11 oktober

Voor verkeer vanuit Antwerpen: sla op knooppunt Destelbergen af naar de R4, om verderop de E40 op te rijden.


Veiligheidsmaatregelen
Tijdens de werken geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u ter hoogte van de werf.

Een filedetectiesysteem zal bestuurders waarschuwen hoe ver ze van de file verwijderd zijn. Dat moet aanrijdingen in de staart van de file verminderen.


Doel van de werken
De bovenbouw van het 40 jaar oude viaduct in de E17 (over E40, R4 en Ringvaart) wordt volledig vervangen. Dit is vanaf de toplaag in asfalt tot op het betonnen brugdek. De renovatie omvat het aanpakken van spoorvorming in het wegdek, versleten brugranden en waterinsijpeling. De Vlaamse overheid investeert 5 miljoen euro in deze werkzaamheden. Ze zijn nodig voor de veiligheid van de weggebruikers en voor de instandhouding van de viaduct.
gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring