pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Studies


Studie Spitsstrook E19-Noord richting Antwerpen [22-11-16]


In november 2013 stelt Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (nv BAM) 33 quick wins voor aan de Vlaamse regering. Doel van deze quick wins is om op korte termijn de mobiliteit en verkeersveiligheid voor alle vervoersmodi in regio Antwerpen te verbeteren (los van de uitvoering van Masterplan 2020). Eén van die voorgestelde maatregelen is het omvormen van de busstrook tot een spitsstrook/tolstrook op E19-Noord richting Antwerpen, in functie van P+R Sint Job.

In deze studie onderzoekt het Verkeerscentrum de verkeerskundige effecten van deze maatregel aan de hand van 3 scenario's. De doorrekeningen zijn uitgevoerd met behulp van het microsimulatiemodel hoofdwegennet Antwerpen, basisjaar 2012.

De studie is gemaakt in opdracht van de nv BAM.

Conclusie van de nv BAM gebaseerd op deze studie:
"De doorrekeningen die werden uitgevoerd door het Verkeerscentrum geven aan dat de doorgerekende scenario’s een invloed hebben op het verkeersbeeld: het knelpunt ter hoogte van de P+R in Sint-Job-in-‘t-Goor verdwijnt, maar de problemen ter hoogte van Kleine Bareel en/of de Antwerpse binnenring nemen in die mate toe dat er finaal geen nettowinst wordt geboekt op de reistijd of het aantal voertuigverliesuren. Bovendien neemt het aantal rijstrookwissels in de doorgerekende scenario’s met ca. 20% toe wat de kans op ongevallen vergroot." Deze potentiële quick win wordt daarom niet weerhouden voor uitvoering. 

 

 

Download de studie Spitsstrook E19-Noord richting Antwerpen pdf (pdf 2 Mb)

 

 

 

 terug naar overzicht
 

 

 

 

 

 

 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring