pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Studies


Rapporten Fileproblematiek op afritten snelwegennet Vlaanderen  [update 3-11-15]  
 

Files op afritten kunnen onveilige verkeerssituaties creĆ«ren op de uitvoegstrook of de hoofdrijbaan van de snelweg. Om deze problematiek in kaart te brengen, voerde het Verkeerscentrum een systematische screening uit van alle afritten van de Vlaamse snelwegen. Er werd telkens nagegaan: waar, wanneer en hoe frequent komen terugslaande files vanop afritten voor.  
 

De Vlaamse Overheid investeerde de voorbije jaren in het slimmer maken van onze snelwegen door de uitbouw van het verkeersmeetnet ‘Meten in Vlaanderen’. Hierbij zijn verkeersdetectoren (dubbele detectielussen) in het wegdek ingebouwd waaronder ook op alle op- en afritten. Hierdoor werd het mogelijk om na te gaan op welke afritten zich filevorming voordoet. De analyse uit deze studie is gebaseerd op de meetgegevens van het meetnet ‘Meten in Vlaanderen’.


De studie werd een eerste keer uitgevoerd in april 2013 op basis van meetdata uit 2012 met 88% van de afritten opgenomen in de analyse. Hiermee werd een objectieve basis gelegd voor verder detailonderzoek naar concrete en realiseerbare oplossingsmaatregelen.

Download het rapport Fileproblematiek op afritten in Vlaanderen 2013 pdf (pdf 13,2 Mb)


Medio 2015 waren, op enkele afritten na, alle afritten in Vlaanderen uitgerust met detectoren en werd de studie een tweede keer uitgevoerd (meetdata juli 2014 - juni 2015). Naast een update van de cijfers geeft dit rapport ook de evolutie van de afritfiles en de effecten van een aantal recente aanpassingen aan de weginfrastructuur weer.

Download het rapport Fileproblematiek op afritten in Vlaanderen 2015 pdf (pdf 33,1 Mb)
 

 

 

terug naar overzicht

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring