pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


Vlaamse overheid zet mobiele filestaartbeveiliging in bij wegenwerken [12-08-10]
tekstkar op pechstrook meldt: gevaar - file op 7500 meter

Hebt u in de omgeving van wegenwerken al dynamische filewaarschuwing opgemerkt?
Dat kan. Op snelwegen waar geen vaste rijstrooksignalisatie aanwezig is, zet de Vlaamse overheid bij grote wegenwerken mobiele filebeveiliging in.

Files die voorkomen bij wegenwerken, duiken vaak onverwacht op. Om zware aanrijdingen in de filestaart te voorkomen, wordt daarom tijdelijk een automatisch en autonoom filedetectie- en beveiligingssysteem geplaatst.

Afstand tot filestaart
Op lantaarnpalen in de middenberm worden verschillende kleine verkeersdetectiecamera’s bevestigd. Wanneer ze vertraagd of stilstaand verkeer detecteren, sturen ze deze informatie realtime door naar een server. Deze server stuurt vervolgens een waarschuwingsboodschap naar een tekstkar stroomopwaarts van de camera's.


Zo kan u tijdig zien of er file is en wat uw afstand is tot de staart van de file. Op de foto bovenaan ziet u een melding: Gevaar - file over 7500 m.
Wanneer er geen file is, geeft de tekstkar de afstand tot de werfzone weer.

 

Let op: Dergelijke tekstkar bevat geen informatie over de filelengte. Exacte verkeersinformatie verneemt u via de radio of de dynamische tekstborden boven de snelweg.

mobiele filedetectiecamera werkt op zonne-energie

Huidige locaties

Op dit moment zet de Vlaamse overheid filebeveiliging in bij de werven op de E40 in Erpe-Mere en op de E17 in Kruishoutem. In beide richtingen krijgt de weggebruiker automatisch een filewaarschuwing.

Tip: Hou de mobiele filemelders in’t oog, pas tijdig uw snelheid aan en werk mee aan een veilig verkeersverloop bij wegenwerken. 
gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring