pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


nummerplaatherkenningscamera's leveren informatie over de herkomst en bestemming van het verkeer op de E314

Meetcampagne brengt verkeer op en rond E314 in kaart [19-03-10]

Deze maand voert het Verkeerscentrum een intensieve meetcampagne uit op en rond de E314 Lummen - Leuven. Doel is het verzamelen van voldoende gegevens voor het opmaken van een globale studie over de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid op de E314. Op verschillende plaatsen op de E314 Lummen-Leuven, de E40 Brussel-Leuven, de N19 Aarschot-Leuven en de N2 Bekkevoort-Leuven is reeds tijdelijke meetapparatuur ge´nstalleerd. De volgende dagen en weken komen daar ook nog een twintigtal tijdelijke camera’s bovenop.


Studie E314
De metingen kaderen in een opdracht van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Naar analogie met de vorig jaar uitgevoerde ‘Tactische Studie E313’ zal het Verkeerscentrum dit jaar de E314 uitgebreid bestuderen.


Tijdelijk extra metingen
Betrouwbare verkeersmetingen zijn noodzakelijk om een correcte diagnose te kunnen stellen. Het Verkeerscentrum wint reeds op continue basis realtime gegevens in op alle snelwegen in Vlaanderen. Met behulp van detectielussen in het wegdek, telcamera’s en automatische incidentdetectiecamera’s, kan het zo het verkeersverloop op het hoofdwegennet in kaart brengen. Omdat dit automatisch meetnet nog niet volledig voltooid is op de E314 en de E40, en er over de gewestwegen geen permanente gegevens beschikbaar zijn, is een aanvullende meetcampagne nodig.


Lussen en camera’s

een telslang meet het aantal voertuigen dat de snelweg oprijdt

Sinds begin maart zijn op tal van wegen in de regio Leuven tijdelijke verkeersmeetsystemen opgesteld.

Zo heeft het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid telslangen aangebracht op ruim 70 rijstroken, waaronder alle op- en afritten van de E314 Lummen-Leuven en meerdere locaties op de N19 Aarschot-Leuven en de N2 Bekkevoort-Leuven.


Met deze telslangen (zwarte kabels over de weg) wordt informatie ingewonnen over het aantal voertuigen en het soort voertuigen dat op deze locaties passeert.


Twee externe firma’s zullen weldra 20 tijdelijke camera’s opstellen naast of boven de E314, de E40 en de N19. Deze verschaffen informatie over de hoofdrijbaan van de snelweg, daar waar telslangen niet ingezet kunnen worden:

- verkeerstellingen: hoeveel auto's rijden hier voorbij en op welk tijdstip?

- voertuigclassificatiegegevens: auto's - vrachtwagens - bestelwagens -...Daarnaast kan met een deel van deze camera’s, op een volstrekt anonieme wijze, inzicht verkregen worden in de herkomst en bestemming van het verkeer op deze wegen. Zo kan o.a. een antwoord gevonden worden op de vraag “wat is het aandeel lokaal verkeer versus het aandeel transitverkeer op de E314 in de omgeving van Leuven?”.


camera bevestigd aan een lantaarnpaalnummerplaatherkenningscamera 's boven de snelweg

Belangrijk om weten

De gegevens van deze meetcampagne worden ALLEEN gebruikt voor ONDERZOEK. U hoeft dus niet te vrezen voor boetes!
Gelieve de toestellen daarom niet te beschadigen of te vernielen.verkeersteller
gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring