pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


SMOG geen oorzaak van zware maandagochtendspits [09-02-10]

Afgelopen maandag, 8 februari, kende het verkeer een zeer zware ochtendspits. Rond het hoogtepunt om 8u30 stelde het Verkeerscentrum 240 km file vast op de Vlaamse snelwegen. Mobiliteitsvereniging Touring registreerde 395 km file in gans België*.

De SMOG-maatregel zou de hoofdoorzaak zijn van al dit leed, zo beweerde Touring.
Het Verkeerscentrum spreekt dit echter tegen.

Volgens het Verkeerscentrum werkten drie factoren de zware ochtendspits in de hand:
    1/ werkzaamheden op de E313 en de E19
Door het vriesweer van de voorbije maanden waren zware beschadigingen aan het wegdek ontstaan. Op de E313 Antwerpen - Hasselt en de E19 Bergen – Nijvel waren werken aan de gang om deze beschadingen te herstellen.

2/ twee zware ongevallen op de E313 en de Antwerpse Ring bij aanvang van de spits
Gevolg: file op de E313 van Tessenderlo tot Lummen, file op E17 en R1 van Waasmunster tot Antwerpen-Oost.

3/ ongunstige weersomstandigheden
Uit evaluaties van vorige SMOG-periodes blijkt dat een SMOG-alarm steeds gepaard gaat met minder gunstige weersomstandigheden. Dat was ook maandag het geval in bepaalde Vlaamse regio’s. Een nat wegdek, mist en nevel leiden tot een verminderd zicht. Hierdoor vergroten de volgtijden tussen voertuigen, waardoor er een minder optimale benuttig van de beschikbare wegcapaciteit is. Langere files zijn het gevolg.

Avondspits ma 8 feb
’s Avonds leek de spits qua volume normaal te verlopen. Toch hadden de werken op de E313 ook hier een impact op het fileverloop. Het Verkeerscentrum stelde een duidelijke verschuiving van het oost-west verkeer vast.

Veel oost-west verkeer dat normaal via de E313 over Antwerpen verloopt, verplaatste zich naar de alternatieve route over Brussel. Gevolg was een bijzonder zware avondspits rond Brussel. Op de Antwerpse Ring daarentegen was van een avondspits nauwelijks sprake.

Ochtendspits di 9 feb
De ochtendspits verliep normaal: de filebarometer van Touring registreerde 227 km file in België. Desondanks was de snelheidsmaatregel van 90 km/u nog steeds van kracht.
Het Verkeerscentrum verklaart het uitblijven van chaos door:
    1/ het uitblijven van ongevallen die de spits verzwaren
2/ de E313 die weer volledig beschikbaar was (werken waren afgerond)
3/ de verbeterde weersomstandigheden

Conclusie
Aan de hand van deze vaststellingen wenst het Verkeerscentrum te benadrukken dat een generieke snelheidsbeperking van 90 km/u naar aanleiding van een smogalarm géén significante impact heeft op de zwaarte van files op snelwegen.


* Het cijfer van Touring omvat naast de files in Vlaanderen ook de files op Waalse wegen en op de grote stedelijke assen (bv. in Brussel). Daarom is het groter dan het cijfer van het Verkeerscentrum, dat enkel de files op de Vlaamse snelwegen in rekening brengt.
gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring