pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
Geen actuele filelengte beschikbaar
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Veelgestelde vragen


Wat is een calamiteitenroute?

Een calamiteitenroute is een lokale omleidingsroute die gebruikt wordt als de snelweg voor een aantal uren versperd is of afgesloten moet worden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een ernstig incident. Die omleidingsroute vertrekt doorgaans op de laatste afrit voor de versperring of afsluiting en leidt naar de eerste oprit na de versperring/afsluiting.

Snelweg afgesloten? De'letter' is jouw gids. Campagne van Agentschap Wegen en Verkeer

Hoe werkt het?

Een calamiteitenroute is bewegwijzerd met een letter en wordt aangeduid door gele borden. Van zodra een calamiteitenroute actief wordt, deelt het Verkeerscentrum via de dynamische tekstborden boven/naast de weg mee welke routeletter de weggebruikers moeten volgen. Vanaf de afrit worden ze dan via wegen in de buurt van de snelweg omgeleid naar de volgende oprit, waar ze terug de snelweg op kunnen rijden om hun weg te vervolgen. Ze hoeven daarvoor alleen de gele borden met de specifieke routeletter te volgen.
 
Bijvoorbeeld:
De E313 richting Hasselt is versperd in Grobbendonk.
Het verkeer moet de snelweg verlaten via afrit 19 Massenhoven en de gele borden van de calamiteitenroute met letter “F” volgen.
Bij oprit 20 Herentals-West wordt het verkeer weer op de snelweg richting Hasselt gebracht.

 
calamiteit_F1
Opzet
Elke snelweg heeft per rijrichting een routeletter toegewezen gekregen. Dat betekent dat elk omleidingstraject tussen twee op- en afrittencomplexen op die snelweg in dezelfde rijrichting dezelfde letter draagt. In het voorbeeld van de E313 zal dus ook de omleiding tussen bijvoorbeeld Geel-Oost en Ham richting Hasselt de letter "F" hebben. 

calamiroutes overzicht


Willekeurige letters

De letterkeuze is willekeurig. De letters hebben dus geen enkele betekenis. Ze dienen alleen voor efficiënte communicatie met de weggebruikers (kort en zonder taalbarrière) en tussen partners in het dynamisch verkeersbeheer, zoals de politie en het Verkeerscentrum. 

Samenwerking
De calamiteitenroutes zijn vastgelegd in nauw overleg tussen de betrokken gemeenten, de politie en de Vlaamse overheid. Daarbij werd ernaar gestreefd om de hinder voor de omliggende regio zo klein mogelijk te houden.


laatste update: 02/05/2019


 

terug naar overzicht veelgestelde vragen                       
 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring